Home » CRC Queen Elizabeth I

CRC Queen Elizabeth I


Pengenalan
Pusat Penyelidikan Klinikal, Hospital Queen Elizabeth I (CRC QEHI) juga sebelum ini dikenali sebagai CRC Sabah, telah ditubuhkan sebagai sebahagian daripada Rangkaian Pusat Penyelidikan Klinikal Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada tahun 2008. Ia telah beroperasi sejak tahun 2008 dengan bertekad untuk menggalakkan, menyokong dan menjalankan penyelidikan berkualiti dan beretika klinikal untuk meningkatkan hasil pesakit dalam HQEI. CRC QEHI menjalankan penyelidikan klinikal, dan menyediakan perkhidmatan pentadbiran yang berkaitan penyelidikan dan kursus latihan termasuk kaedah penyelidikan, perubatan dan Bengkel Biostatistik Amalan Baik Klinikal (GCP).

Tahun 2008, CRC Sabah telah ditempatkan buat sementara di Unit Dialisis Peritoneal Ambulatori Berterusan (CAPD Unit) di Hospital Queen Elizabeth. Pada bulan Mac 2010, ia secara rasmi berpindah ke premis sendiri, sebuah banglo sederhana yang ditukar menjadi pejabat, di dalam kawasan Hospital Queen Elizabeth I. Sejak berpindah, kemudahan penyelidikan semakin banyak disediakan untuk menyokong peningkatan aktiviti latihan penyelidikan, Investigator Initiated Research (IIR ) dan Penyelidikan Tajaan Industri (ISR) di hospital.

Visi
Menjadi institusi penyelidikan klinikal yang terkemuka di Asia

Misi

  • Meningkatkan taraf kesihatan pesakit melalui penyelidikan klinikal yang beretika dan berkualiti
  • Memberi perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berkualiti melalui perkhidmatan yang sistematik dan mengaplikasikan hasil dari penyelidikan klinikal.
  • Memupuk budaya penyelidikan klinikal sebagai satu komponen penting dalam penyampaian penjagaan kesihatan.

Objektif:

  • Mempromosikan penyelidikan jenis investigator initiated, industry sponsored dan registri klinikal bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai keperluan dan kepentingan penyelidikan klinikal dalam sistem penjagaan kesihatan di negeri Sabah.
  • Menyediakan khidmat rundingan mengenai ujian klinikal dan lain-lain aspek penyelidikan klinikal.
  • Membina keupayaan tenaga kerja bagi menggalakkan penyelidikan.
  • Menggalakkan dan menyelaras aktiviti penyelidikan dengan tujuan memperbaiki pelaksanaan dan pengendalian penyelidikan klinikal.
  • Menyokong pembangunan pusat penyelidikan klinikal baru dan rangkaian ujian klinikal.
  • Memudahcara kerjasama di antara penyelidik, pembuat dasar, penyampai khidmat penjagaan kesihatan, industri dan pelanggan.
  • Membangunkan dan menerapkan polisi untuk meningkatkan kualiti penyelidikan investigator-initiated research dan industry-sponsored research.

Carta Organisasi

Perkhidmatan

To be a centre of information research referral in Hospital Queen Elizabeth I To receive and arrange visitors from Pharmaceutical Company, research sponsor and Contract Research Organisation (CRO)
To provide research consultancy services such as research proposal and medical statistics To provide site management services for research project
To provide research consultancy services such as research proposal and medical statistics To provide staff as Clinical Research Coordinator in Clinical Trial
To be the local NMRR secretariat and ensure registration of clinical research in the National Medical Research Register (NMRR) To assist initiate Clinical Trial Research
To provide internet services and international fax for usage in Clinical Trial and Registry / Database  

Bengkel/Latihan/Aktiviti 2019

icon_esyshqe
21 Feb | Introduction Of Clinical Research
13 Mac | Introduction Of Clinical Research
17-19 April | Basic Research Methodology & Biostatistics  Workshop
18 April | SSPS For Beginners
24-26 Julai | Basic Statistic And Research Methodology
17-17 Julai | Good Clinical Practice (GCP)

Newsletter CRC QE1 Penerbitan
CRC Sabah Newsletter Issue 12 Klik di sini…
CRC Sabah Newsletter Issue 8
CRC Sabah Newsletter Issue 7  

Multimedia
Foto Galeri

Hubungi

Dr Nagarajan A/L Nagalingam
Ketua

E-mel: dragonrajan77@gmail.com
Alamat:
Pusat Penyelidikan Klinikal
Hospital Queen Elizabeh 1
Locked Bag No 2029
88586 Kota Kinabalu
Sabah
Tel: 088-517507
Faks: 088-211906

Peta Lokasi
Dr Ahmad Toha Samsudin
Tambalan

E-mel: ahmadts62@yahoo.com
Juhanah Gimbo
Pengurus Pentadbiran

E-mel: juhanah@moh.gov.my
WAKTU OPERASI
8.00PG – 5.00pTG
(Isnin – Jumaat)